3 maart 2008

The Heliocentrics (1 maart 2008, De Kreun, Kortrijk)

2007 was het come-back jaar van de funk. Gonzo (Circus) – toonaangevend muziektijdschrift – weidde in het nummer van januari dan ook een artikel aan het deep funk verschijnsel. Dit genre haalt de pap bij de oude funk van de jaren 1960 en 1970. Wie The Meters niet kent moet zich dringend naar de platenboer spoeden. Gonzo noemt Heliocentrics in het artikel dé revelatie van 2007. Hoog tijd om hen in de Kreun in Kortrijk aan het werk te zien!

The Heliocentrics stonden met 9 muzikanten op het podium. Ze begonnen zeer sterk met een jazz-nummer dat ons spontaan deed denken aan The Cinematic Orchestra. Ze bouwden de sfeer mooi op en schakelden in het midden van het nummer naadloos over naar funk.
Het publiek schudde goedkeurend met het hoofd, maar dit was niet voldoende voor de zangeres van de band, die iedereen aanmaande om een stap vooruit te zetten om een danspasje te wagen.
Tijdens de rest van het optreden vertrok de groep telkens opnieuw van ijzersterke funk, maar wat hen speciaal maakt is dat ze hierin heel wat invloeden van andere muziekgenres verwerken. We hoorden subtiel een bigband voorbijkomen en ook oosterse invloeden, hip-hop en psychedelica waren duidelijk te onderscheiden. Heliocentrics verwerkt ook heel wat elektronische effecten in haar muziek – niet moeilijk met twee leden achter de effectknoppen.

Hoewel de band is gebouwd rond Malcolm Catto (drummer voor DJ Shadow en Madlib), vonden we dat zaterdag vooral Jack Yglesias de drijfveer achter de groep was. Niet omwille van de zeven (!) instrumenten die hij bespeelde, maar omdat hij het tempo aangaf en dirigeerde wie wanneer inviel.

We spoedden ons vandaag dan ook vol ongeduld naar de platenwinkel, maar onze zoektocht leverde helaas niets op. Reeds twee dagen zonder The Heliocentrics, zonder downloaden overleven we het niet!

Last.fm - MySpace

Geen opmerkingen:

Een reactie posten