3 december 2007

Fennesz & Charles Atlas

BudaFest, een jaarlijks internationaal kunstenfestival, heeft opnieuw haar intrek genomen in Kortrijk. Met 13 dagen vol muziek, dans, performance en meer moois mikken de organisatoren op een breed publiek. Want zoals de slogan luidt: BudaFest, een festival van hier en U.

Wij hadden ons oog laten vallen op de performance van Fennesz en Charles Atlas. Het werd een kruisbestuiving van elektronische muziek en visueel spektakel, door twee artiesten die internationaal hoog aangeschreven staan binnen hun eigen discipline. Ze voldeden perfect aan onze hooggespannen verwachtingen.


Zoals we van hem gewoon zijn maakte Fennesz een grondlaag rustigere, experimentele elektronica waarboven hij elektrische gitaar speelde. Verwacht geen catchy popdeuntjes, Fennesz slaagde er op een andere manier in tot ons door te dringen. De digitale technieken die hij gebruikte zorgden voor een unieke luisterervaring. Daarvan onthouden we vooral de granulaire synthese; het opsplitsen van samples in kleine stukken die op elkaar worden gestapeld. De melodieën waren subtiel verwerkt, maar dreven boven doorheen de verschillende lagen.

Van Charles Atlas kenden we eerlijk gezegd enkel van zijn werk voor Anthony & The Johnsons. Hij is pionier in het combineren van live video’s en performance en werkte voor film, theater, tv en toonaangevende musea zoals Whitney New York. Als een volleerde beeld-dj mixte Charles Atlas live voor ons beelden door elkaar. Mooi hoe hij een aantal beelden subtiel liet terugkomen in een andere context. Zo toonde hij verschillende keren een vrouw met ogen die opengesperd waren van angst, een emotie die diep in ons doordrong.

Beeld en klank vulden elkaar op een aantal momenten naadloos aan. Wanneer twee topartiesten de handen in elkaar slaan, bestaat echter het gevaar dat ze naast elkaar performen. Elk nam plaats aan een andere kant van de zaal, en hoewel hun interactie geslaagd was, konden we die afstand tussen beiden toch soms voelen.

We vonden het spijtig dat het optreden slechts een uur duurde, al vinden we het een prestatie om een uur beeldmateriaal bijeen te sprokkelen. Bovendien waren zowel de beelden als de muziek zwaar, dus hadden Fennesz en Charles Atlas de duur van hun performance eigenlijk goed ingeschat.

Een mooi spektakel van twee topartiesten!

Homepage Fennesz - Last.fm - MySpace

Homepage Charles Atlas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten