2 november 2007

Dez Mona - Balzaal Vooruit 31/10

Het is bijna altijd (>90%) leuk om open te staan voor nieuwe initiatieven. Het meepikken van concerten van ongekende artiesten incluis. Met een idee van 'experimentele jazz' vertrokken we naar de Vooruit in Gent.
Dez Mona is veel meer dan een genre of categorie, wat we zagen was een sublieme mix van theatrale en melancholische taferelen. Laten we het voor de eenduidigheid toch maar categoriseren onder de noemer 'muziek'. Het is ontstaan als een project van contrabassist Nicoals Rombouts en zanger Gregory Frateur enkele jaren geleden. G. Frateur is onder meer bekend van Daan, waarbij hij gedurende enkele jaren backing vocals verzorgde. Andere bandleden zijn een drummer, een accordeonist en een toetsenist.
Ze creëerden een zeer unieke en duistere sfeer die verwijst naar de negro spirituals en de gospel van het geïmporteerde afro-slavenvolk in Noord-Amerika. Chaos, angst en woede werden vertaald in de androgyne en kille, maar kwalitatief zeer hoogstaande, stem van G. Frateur. Dit werd gedialogiseerd door het daverende en dominante basspel van N. Rombouts.
Daarnaast was er ook nog plaats voor een accordeon en piano/synth waardoor een jazz-en funkluik geopend werd. Stel u hierbij nog eens een meeslepende drum bij met meesterlijke solo's en we komen tot een geheel van een band die dringend uit zijn stille duisternis mag komen.
Dit is duidelijk iets wat elke liefhebber van het betere werk uit het lichtere genre moet beluisterd hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten