10 oktober 2007

The Cinematic Orchestra


Dinsdag streken we rond 19u15 in de AB toe voor het optreden van The Cinematic Orchestra. Ruim een uur voor de opening van de show, maar we hadden onze plaatsen dan ook reeds drie maanden laten warm houden.

Vanaf de eerste noten waren we in de ban van hun diepgaande klanken en unieke geluiden. De sfeer was zeer intens, onze snaren stonden zo strak gespannen dat ze bijna knapten. Reeds bij het eerste nummer sprong de individuele kwaliteit van deze zes muzikanten in het oog. T. Daniel Howard, de drummer, is volgens ons een van de besten in zijn genre. Niet alleen hanteert hij een erg soepele en uitzonderlijke techniek, zijn 5/8e ritmes en magnifieke triooltjes staan vanaf nu onuitwisbaar in ons geheugen gegrifd. Hij was duidelijk het kloppend hart van dit optreden.
The man with the hat, Tom Chant, bewees zijn virtuositeit op tenor-en sopraansax. Hij wist een ingetogen spanning te creëren om dan uit te barsten in de hoogte. Ook de pianist (annex man achter de dwarsfluit) steeg boven het natuurlijke uit: hij bracht heerlijke jazzgrooves op zijn Clavia Nord, om vervolgens een solo uit zijn vingers te toveren die hij inventief met een sopraanachtige beweging eindigde.
Elke muzikant mocht zijn talent etaleren en even later opende de gitarist op magistrale wijze het nummer. Hij gebruikte speciale effecten waarbij hij zijn eigen klanken in een loop stak. De contrabassist bracht ons in vervoering met zijn meeslepende baslijnen. Als we onze superlatieven kunnen boven halen doen we dat met plezier! We werden gek van ‘Child Song’ en ‘Man With The Movie Camera’.

Occasioneel kwam een volslanke zwarte souldiva het podium versieren. Haar gezang mocht voor ons nochtans achterwege blijven. Ze bezorgde ons een koude douche bij het tweede nummer van de avond, maar groeide doorheen het concert. Tijdens de bisnummers ‘As The Stars Fall’ en ‘Evolution’ zong ze adembenemend.

Het is moeilijk om deze band te omschrijven, maar de baslijnen hebben telkens duidelijk hun wortels in de jazz. Jazz bestoven met funk- en electronica-invloeden.

We konden de liefde die deze artiesten in hun muziek leggen bijzonder smaken. Dit toonden ze prachtig toen ze voor een tweede bisronde terugkwamen. Het publiek droeg deze mannen meer dan terecht op handen.

Officiële site - MySpace

Luister: Child Song - Channel One Suite

Geen opmerkingen:

Een reactie posten