27 oktober 2007

The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble


Hun eerste plaat is reeds ruim een jaar uit, maar we hoorden slechts onlangs van The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Het was hun knotsgekke naam waarmee de band onze aandacht trok. Dank u Last.fm, we werden niet teleurgesteld!

De groep brengt atmosferische donkere jazz die haar naam alle eer aan doet. Daarnaast sijpelen eveneens andere elementen door zoals ambient en post-rock. Ondanks alle rust steekt dit album boordevol ideeën. Het duurt even om hier door te komen, maar het loont meer dan de moeite.

Jason Kohnen en Gideon Kiers startten in 2000. Ze schreven in hun beginjaren soundtracks bij bestaande stille films. Ook nu nog lijken hun nummers geschreven voor films, alleen is de muziek zo krachtig dat de beelden vanzelf bij ons worden opgeroepen.
Later werden ze vervoegd door tromboniste Hilary Jeffrey, zangeres Charlotte Cegarra, celliste Nina Hitz en Eelco Bosman op gitaar. Jason Kohnen is eveneens bekend als Bong-Ra.

De groep slaagt er in de sfeer op te roepen die de titels van de nummers suggereren. De sax in ‘Rivers of Congo’ lijkt sprekend op het geluid van een olifant. We wanen ons aan een junglerivier. De bas, de blazers, de pulserende ritmes en de lichte chaos zorgen ervoor dat we ons niet al te veilig voelen. We willen ons zo snel mogelijk uit te voeten maken. Ook ‘Solomons Curse’ is zeer donker, zo donker dat we ons in gedachten onwillekeurig naar Morder verplaatsen.

Wij raken maar twee nummers aan, hun muziek spreekt namelijk voor zich. De rest is aan u om te ontdekken…

Homepage - Last.fm - MySpace

2 opmerkingen:

  1. of hoe er zelfs bij een "jazz-groep" breakcore aan te pas kan komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad, behoorlijk indrukwekkend als je weet dat diezelfde man Bong-Ra is.

    BeantwoordenVerwijderen