12 februari 2008

Plamena Mangova (maandag 11 februari 2008, Kortrijk)


Vandaag wordt haar nieuwe Beethoven-cd op een persconferentie voorgesteld, maar gisteren gaf Plamena Mangova reeds een voorsmaakje in Kortrijk.

Deze 28-jarige Bulgaarse pianiste werd vorig jaar bekend bij het grote publiek door een tweede plaats in de wacht te slepen in de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano. Voorheen ontving ze echter ook talloze andere onderscheidingen. Ze vormt – eufemistisch uitgedrukt – een imposante figuur op het podium, maar het moet gezegd, ze is een indrukwekkende pianiste die een schitterende techniek combineert met een fijngevoelige stijl.

Mangova opende de avond nog wat twijfelend met 3 sonates van Scarlatti, maar bloeide helemaal open tijdens een Variatie van Beethoven. Dit is duidelijk het oeuvre waar ze van houdt en het plezier straalde van haar pianospel af. Beethoven schreef deze variatie op basis van een stuk van zijn eigen leermeester en droeg het op aan één van zijn studentes. Het is bekend dat Beethoven een zwak had voor zijn pianostudentes. Zo was ‘Für Elise’ eigenlijk opgedragen aan Thérèse, maar door het onleesbare handschrift van Beethoven titelde de uitgever het stuk uiteindelijk ‘Für Elise’.

Mangova vervolgde met de Sonate in la klein opus 164 van Schubert waarmee ze de jury en het publiek charmeerde in de finale van de Koningin Elisabethwedstrijd. Vooral de speelse manier waarop ze het tweede deel bracht deed ons genieten. Toch klonk haar versie ons soms een tikkeltje te zwaar in oren – of dachten we te veel aan de poëtische versie van Roberto Giordano die ons de vorige keer liet wegdromen?
Hierna passeerde Liszt de revue, een staaltje van virtuositeit. Na zes Preludes van Sjostakovitsj – voor ons het hoogtepunt van de avond – mocht Plamena een oorverdovend applaus in ontvangst nemen. Enkel een fijne versie van Grieg kreeg het publiek nog stil...

Hierna volgde een glas rode wijn als afsluiter voor een geslaagde muzikale avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten