20 februari 2008

ARTEFACT (Stuk, 12-17 februari), deel 3

Zaterdag volgde de avond waar we het meest naar uitgekeken hadden. Een avond met de uiterst productieve Nederlander (ja Heer, ze bestaan) Machinefabriek en de Mexicaanse halfgod Murcof kon niet mislopen.

Toen we binnenkwamen viel direct op hoe sober het decor was ingericht. De apparatuur van Machinefabriek stond – uit het oogpunt van het publiek – aan de linkerkant van een lange tafel opgesteld, de apparatuur van Murcof aan de rechterkant. Enkel gewapend met een sfeervol rood licht kwamen de muzikanten op het podium. De avond moest dus volledig door hen gecreëerd worden.


Machinefabriek gaat door het dagelijkse leven als Rutger Zuydervelt. In tegenstelling tot vele electronica-muzikanten, komt er aan de muziek van Machinefabriek geen computer te pas. Hij stapt op het podium met effect- en looppedalen en enkele vreemde gadgets zoals elektrische tandenborstels. Het is heel speciaal om mee te maken hoe hij muziek weet te halen uit deze atypische instrumenten.
Zuydervelt bouwde zijn muziek mooi op: eerst creëerde hij een ambient-sfeer die hij heel wat spanning meegaf door verschillende lagen te weven. Net wanneer we aan het wegdromen waren, liet hij de muziek openbarstte in harde noise. Hij had een snaarinstrument meegebracht dat hij vlak op tafel plaatste en waaruit hij klanken toverde met een gadget dat we niet konden herkennen. Deze klanken stak hij in verschillende loops en zo creëerde hij het meerlagige klanktapijt. Tijdens één van de ambientmomenten haalde hij een strijkstok boven om op het instrument te spelen, wat tot een mooi geluid leidde dat hij voor ons gerust iets langer mocht aanhouden. Maar toch, de drie kwartier vlogen voorbij…

Homepage - MySpace - Last.fm


Murcof doet het dan wel weer met laptop. Vorig jaar bracht hij zijn derde album uit en hij stond met stip in ons eindejaarslijstje aangeduid. Murcof bewerkt klassieke muziek met elektronica tot een minimalistisch resultaat. Zijn muziek maakt duidelijk dat elektronische muziek wel degelijk warm kan klinken.
Live liet hij zijn minimalisme verrassend genoeg varen: hoewel we houden van de manier waarop hij met stiltes speelt, klonk zijn muziek nu net vol en zeer gelaagd. Misschien was hij aangestoken door de sfeer die Machinefabriek had gecreëerd. Met momenten deden zijn opeengestapelde effectlagen denken aan Fennesz, al brengt deze muziek die nog meer doet wegdromen.
Murcof liet ook zijn typische beats voor het grootste deel van de tijd vallen. Spijtig, want de nummers waar wel drums achter staken konden ons het meest bekoren. Zo bouwde hij een prachtig nummer op, dat met een iets sneller tempo tot een schitterend dansnummer zou kunnen uitgroeien. Waarschijnlijk hield Murcof dit bewust tegen en dat konden we wel appreciëren want het bracht een ongekende intensiteit binnen zijn muziek.
We herkenden eigenlijk alleen Recuerdos van op zijn album Remembranza, dat lang werd uitgesponnen en waarin effectlagen opnieuw een prominente plaats kregen. Nu we goed luisteren naar het nummer op de plaat, horen we hoe ook daar verschillende lagen de achtergrond vullen, maar live werd dit extra benadrukt. Een geslaagde toevoeging aan het nummer, al houden we ook van de rauwe versie.

Homepage - MySpace - Last.fm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten